Fotografi

Signatur: ubb-bs-ok-00009
Eies av

Daniel Cornelius Danielssen var leder for Bergens Museum i nesten 30 år, var grunnleggeren av den moderne vitenskapelige lepraforskningen, var zoolog, stortingsmann og kulturpersonlighet, og fikk symbolsk nok et vulkankrater oppkalt etter seg på Jan Mayen. Mannen med den svarte kalotten og det hvite skjegget var et kraftsentrum av de sjeldne – sta, energisk og engasjert var han med på å prege samfunnsutviklingen i Bergen og Norge gjennom store deler av 1800-tallet.

D.C. Danielssen deltok også på den første Nordhavsekspedisjonen i 1876-78. Dette ble innledningen til satsingen på marin forskning og fysisk oseanografi ved fagmiljøene i Bergen; det går lange faglige linjer fra toktene i 1876-78, via bl.a. Atlanterhavsekspedisjonen i 1910, MAR-ECO-ekspedisjonen i 2004, frem til dagens dyphavsundersøkelser i Norskehavet gjennom Senter for Geobiologi ved UiB.

Dette bildet er knyttet til emnene Lege, Studioportrett, Daguerreotypi

Avbildet:

Daniel Cornelius Danielssen
(1815-07-04 - 1894-07-13)

Samling

BS-samlingen

BS-samlingen inneholder mange av fotografiene som var opprinne... se mer

Unikasamlingen

Unikasamlingen inneholder mange av de eldste fotografiene i ... se mer

Teknikk

Daguerreotypi

Prosess oppfunnet i Frankrike på 1830-tallet av Nicéphore Niépce og Louis Jacques-Mandé Daguerre, Sistnevnte fikk hovedæren for oppfinnelsen hvor et positivt og speilvendt bilde avtegnes på en pusset kobberplate. Bildet finnes bare i ett eksemplar og må oppbevares bak et beskyttende glass.


comments powered by Disqus