Døden i teateret 6

Velkommen til Teaterarkivet i Bergens nettutstilling i anledning Arkivdagen 2024!

Den 9. juni 2024 markerer vi Arkivdagen, et nordisk initiativ som fremmer interesse for arkivene som samfunnets kollektive minne. Årets tema er “sykdom, smerte, lidelse og død”, og vi inviterer deg til å utforske dette gjennom en unik utstilling fra Teaterarkivet.

Teaterarkivet har en betydelig fotosamling fra forestillinger ved Den Nationale Scene, og i denne utstillingen vil du finne iøyenfallende eksempler på hvordan teateret har iscenesatt disse temaene. Fra den realistiske fremstillingen av Osvald i Ibsens “Gengangere” til den symbolske og personifiserte fremstillingen av døden i “Døden og kjærligheten” og “Det gamle spill om enhver”.

Utstillingen viser også hvordan døden kan vekke frydefull redsel og flørtende begjær, og hvordan den spiller både tragedie og komedie på scenen. Fra det realistiske og dypt alvorlige i “Anne Franks dagbok” til kriminalkomedier som “Arsenikk og gamle kniplinger”.

I tillegg til teaterbildene, vil du også få se en samling med begravelsessanger fra Teaterarkivet, inkludert sanghefter fra begravelsen til den verdensberømte fiolinisten Ole Bull og skuespillerinnen Anna Weltzin. Disse gir oss et unikt innblikk i sorgen etter tapet av disse betydningsfulle personene.

Vi håper at denne utstillingen vil gi deg en dypere forståelse av hvordan teateret har utforsket og uttrykt temaene sykdom, smerte, lidelse og død, og hvordan disse temaene har formet vår kollektive hukommelse. Velkommen til en tankevekkende opplevelse.