Fotografi skapt av

Laget mellom 1882-08-24 og 1883-06-30

Referanse:

Signatur: ubb-trom-024




Eies av Billedsamlingen

Sophus Tromholt kom til Finnmark/Finnmárkku fylka for å forske på nordlysets høyde. Av den samiske og kvenske lokalbefolkningen fikk han derfor kallenavnet Násteolmmái (Stjernemannen). Istedet for å lykkes med nordlysforskningen, ble han kjent for sin fotografiske dokumentasjon og portrettering av lokalbefolkningen. Tromholts fotosamling står i kontrast til tendensene fra tiden, hvor urfolk og nasjonale minoriteter stort sett ble fotografert som rasestereotypi eller eksotisk turistobjekt. De fleste av portrettene til Tromholt blir presentert med fullt navn på personen, og det var ofte subjektet selv som ba om å bli fotografert. I 2013 anerkjente UNESCO betydningen av Tromholts fotografier for verdens kulturarv da de tok samlingen opp på sin Memory of the World-liste, noe som gjør den til en av verdens viktigste fotografisamlinger. Samlingen er også en viktig ressurs for eksempelvis slektsgranskning og forskning på byggeskikker og klestradisjoner.

Høykrake (Luovve på nordsamisk) er eit stillas for tørking og oppbevaring (før lagt inn i høysjåen) av høy. Disse ble bygd i forskjellige størrelser og med og uten tak. Det samiske ordet Luovve kunne også omfavne andre større tørkestativ som tørking av kjøtt. Disse ble også laget ved å bruke rajer (tynne stammer med bark kor sidekvistene er fjernet) og stranger av bjørk. Under her kunne dei henge klær og annet til tørk. Det er vanlig at disse tilhørte nomadiske samer hvor de hang fra seg det de ikke trengte på turen.

Dette bildet er knyttet til emnene Samisk kultur, Samisk, Kulturlandskap, Laft, UNESCO, Stillas, Høyonn, Bjørk, Samisk gård, Høykrake

Samling

Sophus Tromholts samling

Danske Sophus Tromholt (1851-1896) kom til Bergen som lærer ... se mer

Kritisk katalogisering

Fra april-september 2025 har Billedsamlingen fått ekster... se mer

Versjon(er):

Teknikk

Tørrplate negativ

Tørrplatene kom i bruk fra 1870-årene. De var ferdig preparerte og kunne fremkalles en tid etter at platen ble eksponert, slik at fotografen slapp å ha tilgang til mørkerom ute i felt.


Kommmentarer fra Disqus er slått av. Tilbakemeldinger og rettelser kan sendes inn på epost til Spesialsamlingene.